Indhent tilbud på spartling

Gratis og uforpligtende. Gør som 195.788 andre danskere
  • Nemt, hurtigt og gratis
  • Vores kunder har sparet 142,3 mio. kr
  • Malere i hele landet
  • trustpilot

Spartling før maling

God spartling er forudsætningen for et vellykket malerarbejde. På denne side kan du se hvordan du vælger den rigtige spartel og spartelmasse.

Væggen skal være helt flad
Skal du male eller tapetsere, så er det af yderst vigtighed, at underlaget er helt fladt, inden du arbejdet påbegyndes. På dette tidspunkt må der gribes fat til spartlen for at lappe eventuelle huller eller rette op på ujævnheder i underlaget.

Akryl skal bruges til træ
Når du spartler på træværk indendørs (alt fra paneler og døre til møbler) er en blandet akryl-spartelmasse, som er færdigblandet, som regel det bedste valg. Den er problemfrit at spartle med, og er blød at slibe bagefter.

Alkyd resulterer i en glat overflade
Hvis du arbejder på ting som er meget fine, kan du med fordel bruge alkyd spartelmasse da den giver en fin og glat overflade til din spartling. På den anden side er det mere udfordrende at spartle med og temmelig hårdt at slibe ned. Både alkyd- og akrylspartelmasse tørrer indenfor timer afhængigt af tykkelsen og temperaturen.

Hvad med døre og vinduer?
Overvejer du at spartle dine trævinduer? Træet vil altid arbejde - det gælder både på indersiden og ydersiden af din bolig. Lad derfor være med at spartle på vinduer og døre, da træet arbejder meget afhængigt af vejr og vind. Spartelmassen risikerer at bliver hård og vil springe.

Brug kit
Huller og revner skal fyldes med akrylkit eller linoliekit. Begge forbliver elastiske og kan klare fugt, og begge typer kit kan tåle at blive malet på med både vandopløselig maling og alkydmaling.

Gør vægen flad
Har du brug for at spartle en hel væg, er sandspartelmasse løsningen for dig. Er der huller i væggen, skal du først fylde bunden af hullet op med gipsfiller, som egner sig fordi det synker ikke i og hærder - også hvis der er tale om tykkere lag. Derefter skal du slutte af med en omgang sandspartelmasse så din spartling bliver så god som muligt.

Spartlen skal vælges med omhu
Japanspartler egner sig til små opgaver på træ. Men der er spartler til alle formål. En japanspartel er blød og let at arbejde med, selv for nybegyndere. Skal du arbejde på vægge eller lofter skal du bruge en håndspartel med skaft.

Brede spartler
Skal du spartle vægge og loft, kræver det brugen af en bred spartel som har et større overfladeareal og som derfor kan gøre arbejdet hurtigere færdigt.

Sandspartlen skal på
Du kan jævne sandspartelmassen ud med en lammeskindsrulle og dernæst trække den af med en bred spartel. Denne metode kræver en speciel spartelmasse.

Har du sømhuller?
Er dine sømhuller dybe, er det en bedst først at fylde dem med en letvægtsfiller eller akrylkit. Derefter kan du trække spartelmasse hen over hullerne. Først på den ene side og derefter den anden side så din spartling bliver professionel.